Laten we samen
een veilige werkplek
creëren.
CONNY LUBBERSEN | VERTROUWENSPERSOON
U ZORGT GOED VOOR UW MEDEWERKERS
U zorgt goed voor uw medewerkers. De vrijdagmiddag borrel, een gezamenlijk uitje met een hapje en een drankje, een avondje stappen, verjaardagen die gevierd worden, de Sint op kantoor, het kerstpakket, de cadeaubon, het fitness-abonnement, de fiets van de zaak. En gelukkig zie ik ook steeds vaker dat de werkgever zorgt voor een goede thuiswerkplek die ergonomisch is ingericht.
Maar wat nog wel eens wordt vergeten is de emotionele zorg voor uw medewerkers. Om mentaal gezond te blijven is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe iemand zich voelt op zijn werk. Hebben uw werknemers een fijne werkplek en is er respect voor elkaar?
Door uw drukke agenda heeft u wellicht niet altijd de tijd om voldoende aandacht te besteden aan wat zich afspeelt op de werkvloer? En dat is begrijpelijk. Als ondernemer komt er op een werkdag veel voorbij wat aandacht vraagt.
Doordat veel mensen thuiswerken is er niet alttijd zicht op wat er zich afspeelt op de virtuele werkvloer. Want ook daar gaat het nog wel eens mis als het gaat om ongewenste omgangsvormen.
WORDT ER OOK GEPEST OP DE VIRTUELE WERKPLEK?
Het antwoord is JA, ook op de virtuele werkvloer wordt gepest!
Het aantal thuiswerkers is flink toegenomen en dit vraagt om extra aandacht. We houden ons bezig met vragen die betrekking hebben op o.a.: stress, productiviteit, ergonomie en eenzaamheid.

HOE KAN DAT TOCH GEBEUREN?
- Geen getuigen
- Meer acceptatie
- Wordt minder snel herkend
- Intimiderend gedrag wordt vergemakkelijkt
- Minder bescherming door collega's
waardoor de pester als het ware vrij spel krijgt
Pesten in de virtuele werkomgeving bestaat echt en kan negatieve gevolgen hebben voor uw medewerker.
Neemt u alstublieft vandaag nog
contact
met mij op om te bespreken wat ik voor u en uw bedrijf hierin kan
betekenen.
EEN LUISTEREND OOR
Als vertrouwenspersoon ben ik een luisterend oor voor uw werknemer die te maken heeft (gehad) met een vorm van ongewenst gedrag of een integriteitskwestie wil bespreken.
Ik ben het eerste aanspreekpunt en sta naast uw medewerker. Wij gaan samen zoeken naar (informele) oplossingen. Ik geef inzicht in de mogelijk te volgen routes en ik geef inzicht in de mogelijke consequenties daarvan. Daarbij help ik uw medewerker zoveel als mogelijk de regie te behouden over de situatie. Ik heb geheimhoudingsplicht en behandel alles in vertrouwelijkheid. Ik houd geen dossier bij en geen enkele informatie omtrent uw medewerker en de klacht wordt schriftelijk gedocumenteerd.
Ik heb als hoofdtaken:
- Opvang en begeleiding
- Voorlichting en informatie
- Advies geven
Ongewenst gedrag gaat over gedrag dat door uw medewerker als ongewenst en kwetsend wordt ervaren, waardoor deze zich niet langer (sociaal)veilig voelt. Bij een integriteitskwestie is uw medewerker getuige geweest van gedrag dat anderen of uw organisatie wordt aangedaan, bijvoorbeeld diefstal.
EEN VERTROUWENSPERSOON IS NU MEER NODIG DAN OOIT.
BENT U GOED VOORBEREID?
WETSVOORSTEL VERTROUWENSPERSOON
In 2020 is er een wetsvoorstel ingediend voor de wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon in ieder bedrijf.
Iedere werknemer heeft recht op een sociaal veilige werkomgeving. Met dit initiatiefwetsvoorstel wil de initiatiefnemer iedere werknemer een wettelijk recht op toegang tot een vertrouwenspersoon geven. Daarnaast wordt de positie van de vertrouwenspersoon versterkt. Het wetsvoorstel draagt bij aan het terugdringen van ongewenst gedrag op de werkvloer en het creëren van een veilige werkomgeving voor alle werknemers.

ELK BEDRIJF EEN VERTROUWENSPERSOON
Een groot bedrijf stelt eigen vertrouwenspersonen aan. Deze hebben dit als hoofdtaak en zijn ook vaak gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze zijn opgeleid en precies weten welke stappen genomen kunnen worden. In een klein bedrijf doet een collega "dit er wel even bij".
Of wellicht bent u zelf de vertrouwenspersoon als eigenaar van uw onderneming?
Denkt u echt dat uw medewerker naar u toekomt of naar een collega gaat, als deze te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag binnen uw organisatie? Zoals seksuele intimidatie, discriminatie, pesten of agressie?
Dat is vaak veel te pijnlijk, veel te beladen en te kwetsbaar. Uw medewerker blijft er mee rondlopen en meldt zich uiteindelijk ziek. Als externe vertrouwenspersoon kan ik uw medewerkers opvangen, begeleiden en advies geven, als deze te maken heeft (gehad) met ongewenst gedrag of een integriteitskwestie wil melden.
EEN PRETTIGE EN VEILIGE WERKOMGEVING
Goede arbeidsomstandigheden in uw organisatie zijn belangrijk voor u en uw medewerkers.
Iedereen wil graag in dienst zijn bij een bedrijf waar het prettig werken is, waar het veilig voelt. Waar mensen op respectvolle wijze met elkaar omgaan en waar goede arbeidsomstandigheden zijn. In een gezond bedrijf waar iedereen zich veilig voelt, zijn gezonde en gemotiveerde werknemers productiever, meer betrokken en verbonden met elkaar en het bedrijf. Een gezonde medewerker heeft minder ziekteverzuim.
Goed werkend beleid voor arbeidsomstandigheden
bespaart hoge ziekte- en vervangingskosten en verzekeringspremies.
SAMEN VERANTWOORDELIJK
Als werkgever draagt u samen met uw werknemers de zorg voor goede en veilige arbeidsomstandigheden en het eventueel verbeteren daarvan. Als werkgever bent u uiteindelijk verantwoordelijk, maar ook uw werknemers hebben de verplichting de eigen veiligheid en gezondheid in acht te nemen. Werkgever en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden om de gezondheid, veiligheid en het welzijn te bevorderen om daarmee ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en beroepsziekten te voorkomen.
WIE BEN IK
Mijn naam is Conny Lubbersen en ik ben vrijgevestigd psycholoog en zeer ervaren in het begeleiden van cliënten die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Mijn expertise is gericht op herkennen van en begeleiding bieden bij emotioneel, psychisch en fysiek misbruik. Vanuit mijn eigen opleidingsinstituut geef ik trainingen en opleidingen. Ik werk als Vertrouwenspersoon, Arbeidsmediator, Casemanager, Traumatherapeut, Opleider/Trainer, Supervisor en Relatietherapeut.
CRP Gecertificeerd LVV Gecertificeerd vertrouwenspersoon


STERKE POSITIE VERTROUWENSPERSOON
Een sterke positie van de vertrouwenspersoon is in het belang van werknemer én werkgever. Want de vertrouwenspersoon kan ongewenste omgangsvormen als pesten, intimidatie en discriminatie op het werk aanpakken en voorkomen. Ook kunnen werknemers misstanden en integriteitsschendingen melden bij de vertrouwenspersoon. Dat voorkomt later grotere schade voor de eigen organisatie.
Voordat een u een vertrouwenspersoon aanstelt, dient u na te denken over goede randvoorwaarden en daar zorg voor te dragen. Dat vraagt om een doordachte en weloverwogen aanpak. Leg beleid vast over het vertrouwenswerk. Denkt u alvast eens na over het volgende: Wat verwacht u van mij als vertrouwenspersoon? Welke faciliteiten zijn er? Wat heeft u nodig voor uw bedrijf? En welke voorwaarden gelden er voor het vertrouwenswerk? Goed beleid zorgt ervoor dat ik als uw vertrouwenspersoon effectiever, laagdrempeliger en vertrouwenwekkender kan opereren.
