Neem contact op
Conny Lubbersen
0613184377
conny.lubbersen@gmail.com

IN VERTROUWEN

laten we samen een veilige werkplek creëren

PESTEN.

WAT KUNT U DOEN ALS WERKGEVER?

PESTEN.



WAT KUNT U DOEN ALS WERKGEVER?

WAT IS PESTEN EIGENLIJK?

Pesten is steeds terugkerend gedrag, waartegen iemand zich niet kan verdedigen. Pestgedrag kan direct gericht zijn tegen de persoon. Maar pesten kan ook minder direct zijn: zoals iemand isoleren, buitensluiten en negeren of roddelen, kwaadaardige geruchten, leugens en valse beschuldigingen verspreiden.

PESTEN KAN ZICH UITEN IN O.A.


  • grapjes maken ten koste van een ander
  • vervelende opmerkingen maken
  • beledigen of schelden
  • openlijk terechtwijzen
  • negeren of sociaal isoleren
  • gebaren maken
  • roddelen
  • knijpen, slaan
  • kritiek uiten op iemands persoonlijke leven
  • beschadigen van eigendommen
  • doelbewust saboteren


Vaak gaat het overigens om een combinatie van deze vormen.

DE GEVOLGEN VAN PESTEN

Doordat de gevolgen van psychosociale arbeidsbelasting zo ernstig kunnen zijn, kunnen de kosten ook flink oplopen. Denk daarbij aan een verminderde arbeidsproductiviteit, verslechtering van uw werkgeversimago, een toename van het ziekteverzuim, juridische kosten en vervangingskosten. De kosten van een pestgeval dat uit de hand loopt, kunnen bijvoorbeeld oplopen tot zo’n € 45.000,-

8% van de werknemers wordt gepest op het werk, dat zijn ruim een half miljoen mensen.

discriminatie, geloof, etnisch, huidskleur, buitensluiten, anders behandelen, onveilig

GEPEST OP DE VIRTUELE WERKPLEK?

Het aantal thuiswerkers is flink toegenomen en dit vraagt om extra aandacht. We houden ons bezig met vragen die betrekking hebben op o.a.: stress, productiviteit, ergonomie en eenzaamheid. Maar ook op de virtuele werkvloer wordt gepest!

HOE KAN DAT TOCH GEBEUREN?

- Geen getuigen

- Meer acceptatie

- Wordt minder snel herkend

- Intimiderend gedrag wordt vergemakkelijkt

- Minder bescherming door collega's


....... waardoor de pester als het ware vrij spel krijgt


Pesten in de virtuele werkomgeving bestaat echt en kan negatieve gevolgen hebben voor uw medewerker met als gevolg ziekteverzuim en burn-out.


Neemt u alstublieft vandaag nog contact met mij op om het (virtueel)pesten te stoppen.

WELKE VORMEN VAN PESTEN ZIJN ER?

De meest voorkomende vormen van pestgedrag zijn:


VERBAAL PESTEN: uitschelden, belachelijk maken, kleineren, uitlachen, bedreigen: iemand tot iets dwingen, chanteren of intimideren


SEKSUEEL PESTEN: (vrouw)onvriendelijke, seksistische opmerkingen die betrekking hebben op het lichaam/uiterlijk


FYSIEK PESTEN: spugen, schoppen, slaan of knijpen


MATERIEEL PESTEN: spullen kapot maken, afpakken of verstoppen


RELATIONEEL PESTEN: iemand buitensluiten, over iemand roddelen of geruchten verspreiden


CYBERPESTEN: belastend materiaal (foto’s, filmpjes, roddels) via het internet of sociale media verspreiden, iemand via social media lastig vallen

WELKE PESTKOPPEN KENNEN WE?

KUNT U DE VINGER EROP LEGGEN?

Soms is het heel duidelijk dat u te maken heeft met een pestkop. Maar meestal niet. Dan is het moeilijk de vinger erop te leggen. Er klopt iets niet, maar wat? Pestkoppen zijn soms heel goed in het pesten als niemand het ziet.


En soms heeft een pestkop ook helemaal niet door wat het pestgedrag voor leed bij de ander veroorzaakt. Ze zijn pestblind omdat ze dit gedrag als normaal beschouwen. Dat is het natuurlijk niet. Pesten is altijd fout!

WAT KUNT U DOEN AAN PESTGEDRAG?

Als extern vertrouwenspersoon kan ik u en uw medewerkers leren pestgedrag te herkennen door voorlichting en advies te geven. Wanneer uw werkgever naar u toekomt, neem de klacht serieus en bied een luisterend oor. Dit kan echt een traumatische ervaring zijn. Spreek de pester aan op het gedrag. Wijs de pester op de omgangsregels die u met elkaar heeft en welke sancties daarbij horen. Maak duidelijk dat dit absoluut niet kan en grensoverschrijdend gedrag is. Zorg dat uw medewerker die gepest wordt veilig is. Houd de vinger aan de pols en vraag advies aan uw vertrouwenspersoon.


Pesten kan leiden tot fysieke en ook tot psychische pijn. Het is en traumatische ervaring en dat kan leiden tot slaapproblemen, hoofdpijn, migraine, ernstige vermoeidheid, piekeren, concentratieproblemen en burn-out.


Soms ontwikkelt iemand een Post Traumatisch Stress Syndroom.

IK WEET DAAR WEL RAAD MEE!

Wanneer uw werknemer niet naar u durft te komen is het belangrijk dat de weg naar de vertrouwenspersoon bekend is. Ik kan als  vertrouwenspersoon uw medewerker opvangen, een luisterend oor bieden, advies geven en ik weet precies de route die genomen kan worden als het gaat om pestgedrag op de werkvloer.

Share by: