Neem contact op
Conny Lubbersen
0613184377
conny.lubbersen@gmail.com

IN VERTROUWEN

laten we samen een veilige werkplek creëren

SEKSUELE INTIMIDATIE.

WAT KUNT U DOEN ALS WERKGEVER?

SEKSUELE INTIMIDATIE.


HET OVERKOMT VROUWEN ÉN MANNEN

WAT IS SEKSUELE INTIMIDATIE EIGENLIJK?

Elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint gedrag in de werkomgeving, die een werknemer tegen wie het is gericht, als ongewenst ervaart.


Dit kan verbaal zijn, maar ook non-verbaal: het tonen van seksueel getinte of pornografische afbeeldingen (ook via mail, WhatsApp of sms), aanstaren of seksueel gerichte gebaren. Daarnaast kan seksuele intimidatie fysiek zijn. Dat zijn alle vormen van ongewenst lichamelijk contact: een arm om de schouder, beetpakken, knijpen, zoenen, aanranden en verkrachten.  We denken vaak dat alleen vrouwen hiermee te maken krijgen. Niets is helaas minder waar, ook veel mannen ervaren seksuele intimidatie.

DE GEVOLGEN VAN SEKSUELE INTIMIDATIE

De gevolgen zijn onder andere een schuldgevoel, schaamte, laag zelfbeeld, verminderd zelfvertrouwen, waardoor het slachtoffer gaat piekeren, minder goed gaat slapen, concentratieproblemen krijgt, minder gemotiveerd is, etc. etc. Seksuele intimidatie heeft een grote impact op het gevoel van welzijn van uw medewerker.

WAT KUNT U DOEN?

Wanneer uw werknemer durft te praten over degene die grensoverschrijdend gedrag vertoont neem de klacht dan serieus, vang de werknemer op en bied een luisterend oor. Neem daar de tijd voor. Dit is een traumatische ervaring en het slachtoffer schaamt zich vaak enorm. Spreek de dader aan op het gedrag met de daarbij horende sancties die zijn vastgelegd in de gedragscode van uw bedrijf. Zorg dat uw medewerker veilig is. Vraag advies van een vertrouwenspersoon hoe hierin te handelen.


Meestal komt uw werknemer echter niet naar u toe. Wanneer iemand te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag heeft dat een enorme impact op het gevoel van eigenwaarde en veiligheid. Het zelfbeeld en het zelfvertrouwen raken geschaad en vervormd. Vaak durft iemand er niet over te praten uit angst en schaamte. Het slachtoffer legt de schuld bij zichzelf en is bang voor de gevolgen.


Ongewenst gedrag kan leiden tot fysieke en ook tot psychische pijn. Het is en traumatische ervaring en dat kan leiden tot slaapproblemen, hoofdpijn, migraine, ernstige vermoeidheid, piekeren, concentratieproblemen, burn-out en uitval.


Soms ontwikkelt iemand een  Post Traumatisch Stress Syndroom

WAT KAN IK VOOR U EN UW MEDEWERKER BETEKENEN?

Wanneer uw werknemer niet naar u durft te komen is het belangrijk dat de weg naar de vertrouwenspersoon bekend is. Ik kan als  vertrouwenspersoon uw medewerker opvangen, begeleiden, een luisterend oor bieden, advies geven en ik weet precies de route die genomen kan worden als het gaat om seksuele intimidatie op de werkvloer.

Share by: